zondag 8 februari 2009

Different

Uitgangspunten

Onze visie op homoseksualiteit hangt samen met het mensbeeld zoals dat in de Bijbel naar voren komt en met een bijbelse visie op seksualiteit en relaties. We geloven dat de manier waarop we omgaan met onze seksualiteit geestelijke waarden uitdrukt. God wil ons helpen onze seksualiteit te gaan beleven zoals Hij dat bedoeld heeft. Seksualiteit is meer dan het hebben van seks zoals dikwijls in de moderne media naar voren wordt gebracht.

Een bijbelse visie op seksualiteit

Eén man, één vrouw, eenonlosma-kelijke eenheid.1 Deze kernwoorden drukken uit hoe God seksualiteit be-doeld heeft. Sinds de zondeval2 leven we in een gebroken wereld. Ook de manier waarop we onze seksualiteit beleven wordt dikwijls gekenmerkt door gebrokenheid. Homoseksualiteit zien we als een vorm van seksuele gebrokenheid. Onder seksuele gebrokenheid verstaan we alle sek-suele gedragingen, gedachten en gevoelens die niet in overeen-stemming zijn met Gods oorspronkelijke bedoeling (dit is net zo goed van toepassing op veel mensen met een heteroseksuele gerichtheid). Wie de Bijbel onbevangen leest, ontdekt al gauw dat we ver verwijderd zijn van hoe God seksualiteit oorspronkelijk bedoeld heeft. Lees bijvoorbeeld eens in het Nieuwe Testament waar Jezus het onderwijs uit het Oude Testament verdiept en toepast ook op ons gedachteleven.3

Goed nieuws

De Bijbel beschrijft een hoge norm als het gaat om hoe God wil dat we omgaan met seksualiteit. Dit heeft te maken met de hoge bestemming die God voor de mens voor ogen heeft. Deze norm geldt voor ieder-een, welke seksuele gerichtheid hij/zij ook heeft. Hoewel de Bijbel wetten en regels kent die ons laten zien hoe God wil dat we leven, is de boodschap die vanuit de Bijbel tot ons komt niet alleen: ‘Houd je aan Gods wetten en regels'. De werkelijkheid is dat we allemaal op allerlei terreinen van ons leven tekortschieten, het lukt ons niet te leven volgens Gods bedoeling.

De Bijbel bevat goed nieuws: Jezus is gekomen voor mensen die falen, ook voor mensen die op seksueel gebied tekort zijn geschoten t.o.v. Gods norm. Toen Jezus op aarde was zocht Hij mensen op die door de godsdienstige elite van zijn tijd waren afgeschreven. Zijn leven werd gekenmerkt door be-wogenheid.4 Jezus stierf aan het kruis voor de zonden van alle mensen van alle tijden. Daardoor kan God ons vergeven en kan de relatie met Hem hersteld worden. Als we op Hem ons vertrouwen stellen, ontvangen we vergeving en een nieuw leven. Bo-vendien wil God herstel brengen in de terreinen van ons leven waar we gebrokenheid ervaren.
Dit is de boodschap die de kerk mag uitdragen. Christenen zijn ge-roepen om in navolging van Jezus mensen die gebrokenheid ervaren in hun leven barmhartigheid te tonen. De boodschap van het evangelie is een boodschap van liefde en genade en van hoop.5

Levensverhaal

Verder geloven we dat homoseksuele gevoelens niet losstaan van iemands levensverhaal. Inzichten in iemands levensverhaal kunnen helpen een weg te vinden in het omgaan met deze gevoelens. De persoonlijke verhalen op onze website illustreren dit. Natuurlijk is ieder mens uniek en heeft ieder mens een uniek verhaal ook als het gaat om de vraag wat de oorzaken zijn van homoseksualiteit. Het idee dat de manier waarop we onze seksualiteit in het heden beleven slechts bepaald wordt door genen of uitsluitend een biologische verklaring heeft, is volgens ons te simplistisch. De werkelijkheid is veel complexer. We denken aan een combinatie van allerlei factoren waardoor homoseksualiteit zich ontwikkelt.

Kiezen

In onze cultuur wordt vaak de boodschap gebracht dat als je homoseksuele gevoelens hebt je eigenlijk geen keuze hebt: de enige begaanbare weg is toegeven aan deze gevoelens en op zoek gaan naar een partner van het eigen geslacht. Wij geloven dat er iets te kiezen valt. Wie inzicht krijgt in hoe homoseksuele gevoelens deel uitmaken van zijn/haar levensverhaal kan leren op zo'n manier met die gevoelens om te gaan dat er ruimte komt voor groei. ‘Wie je vandaag bent' is geen eindstation. Het gaat er om dat je de man/vrouw wordt die God voor ogen heeft. Voor sommige mensen in de eerste instantie een moeilijke opgave, maar op langere termijn leidt deze weg tot een diepe voldoening en vervulling.

Bron:www.differentvlaanderen.be

en Different in Nederland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten